Saturday, May 16, 2015

LONDON CHEESECAKE






Cheesecake kuhamo u water bath sto nam daje bozanstvenu velvety teksturu. Dovrsit cemo ga finalnim slojem kiselog vrhnja secera i vanilije – predivno!!
SASTOJCI
BAZA
150g digestivnih keksa (u nedostatku, zgrabite sto god je pri ruci)
75g soya margarina ili maslaca


CHEESE MIX
600g svjezeg sira
150g smedji secer
3 velika jaja
3 velika zutanjka
1 1/2 zlica vanilija ekstrakta
1 zlica limunovog soka
1 zlica naribane limunove korice
1 20cm springform tin
extra snazna alufolija


TOPPING
145g kiselog vrhnja
1 zlica smedjeg secera
1 zlicica vanilla ekstrakta


PRIPREMA
Samljeti kekse, dodati soya margarin i ponovno izmiksati. Usuti smjesu u springform, i dobro ju pritisnuti, tj izravnati rukama ili zlicom. Staviti ju u frizider da se slegne i zagrijati rernu na 180C
Mixsati svjezi sir dok ne postane gladak, pa dodati secer. Umiksati jaja i zutanjke, zatim dodati vaniliju pa limunovu koru i sok. Zagrijati cca 1 l vode do kljucanja.
Omotati dno (sa podje strane) od springform snaznom alufolijum. Neka folija bude u jednom komadu, a dobro je omotati dvaput: ovo ce zastititi kolac od vode u kojoj ce se kuhati.
Usuti cheese mix preko ohladjene baze, pa poloziti springform u vecu vatrostalnu posudu. Lagano uliti vrele vode – negdje do pola – nemojte uliti previse vode, biti ce tesko izvaditi gotovi kolac.
Peci cca 50 min.
izmiksati kiselo vrhnje, secer i vaniliju.
Izvuci kolac iz rerne: cheesecake treba da je ocvrsnuo – preliti ga miksom kiselog vrhnjai secera, pa vratiti u rernu jos 10 min.
Izvuci iz rerne, otvoriti springform i pazljivo izvuci kolac. Kada se dovoljno ohladio, poloziti ga u frizider (dobro ga je izvuci 10-15 min prije posluzivanja)

http://www.coolinarika.com/

0 comments:

Post a Comment