Thursday, May 14, 2015

FRANCUSKA KREMPITA

Francuska krempita



Samo krempita, krempita sa visnjama, ili Francuska krempita ili kako god vec, ja jednostavno zelim da podelim recept sa vama...... pravila sam je za rodjendan i stvarno je pokupila pozitivne kritike i nestala  u trenu.... Da se razumemo nije ovo original recept, nema jaja, sto je sigurno u originalu, ali garantujem da je fantasticna!
Sastojci

1/2 kg lisnatog testa (ja sam kupila)
1,1/2l mleka
10 kasika secera
250 gr putera
4 dl slatke pavlake za slag


  240 gr pudinga sa ukusom slatke pavlake, vanile
350 gr visanja (kompot, sveze ili iz hladnjaka)
50-100 secera, zavisi od ukusa, prvo probajte
40 gr gustina, skroba, (opet zavisi od soka koji puste visnje)
Slag
250 ml Mlecne slatke pavlake za slag
150 gr slaga u prahu
Priprema

1.
U 1/2 l mleka razmutiti puding, dodati 3 kašike šećera. Preostali litar mleka staviti na vatru sa preostalih 7 kasika secera da zakuva, dodati puding i energicno mesati da nema grudvica. Kada se blago prohladi dodati 100 gr maslaca. Kada se potpuno ohladi izmutiti preostali maslac i kašiku po kašiku dodavati u puding. Na kraju kada je fino umuceno dodavati pavlaku za slag i mutiti mikserom. Ja nisam prvo umutila pavlaku vec sam sipala direktno u fil i mutila. Fil na kraju treba da bude lepo cvrst, a kasnije kada odstoji jos vise ce se stegnuti.
2.
Lisnato testo koje ja kupujem, a verujem i vecina vas ima dve ploce. Razviti plocu po plocu na dimenzije 30*35 cm i peci na 220 C na prevrnutom plehu. Kada ih razvijem ja ih nozem izbockam da se ne bi previse nadula i skupila.


  3.
Fil od visanja. Nista strasno, ukuvati visnje sa secerom i u 1 dl vode razmutiti gustin i uliti u visnje, promesati i ostaviti da se prohladi, ali ne skroz ohladi.
4.
Mlecnu slatku pavlaku pazljivo umutiti, tj. paziti da se ne premuti pa da se pretvori u maslac. Slag umutiti po uputstvu sa kesice i varjacom spojiti sa slatkom pavlakom.

5.
Filovanje: Kora, veca polovina fila od pudinga, mlak fil od visanja, druga polovina fila, slag, i drugu koru koju izmrvite medj prste i obilno pospete po krempiti.
6.
 Dobro rashladiti i uzivati!
Izvor:   www.coolinarika.com

0 comments:

Post a Comment