Saturday, September 12, 2015

KOLAC S TIKVICOM, LIMUNOM, BADEMIMA I MAKOM







Super, fin kolac, kojem tikvica daje mekocu i socnost.

SASTOJCI
4 jaja, sobne temp.
200 g secera od trske
100 g maslaca, sobne temperature
50 g badema, krupno isjeceni



275 g brasna
2 zlice praska za peciva
5 zlica maka
1 eko limun, ribana korica + 4-5 zlica soka
300 g tikvica, ribana na krupnu stranu ribeza



PRIPREMA
Ukljuciti rernu na 180*C.
Dugi-uski kalup ( 30x11 cm, moze i nesto manji ) obloziti papirom za pecenje.
Miksati jaja ( sobne temp. ), secer i omeksani maslac dok ne dobijete gustu i pjenastu smjesu.
Bademe isjeci na krupno. Ja ih stavim u vrecicu za zamrzavanje i istucem cekicem za meso.
Brasno i prasak za pecivo prosijati. Dodati mak, bademe i sitno ribanu koricu limuna. Iscijediti sok od limuna. Trebace vam 4-5 zlica.
Tikvicu naribati na krupnu stranu ribeza. Kod mene je bila nesto veca/starija, pa sam ostranila onaj dio sa kosticama. Nisam je gulila jer iz naseg vrta.

U smjesu od jaja, redom dodavati sastojke kako su ispisani. Sve lagano miksati najmanjom brzinom miksera da se svi sastojci povezu. Izliti u kalup i peci oko 40 - 45 min. Ispecen kolac izvaditi iz kalupa i ohladiti na resetki.

Tips - umjesto da pecete kolac u velikom kalupu, mozete smjesom puniti muffin kalupe i peci na 200*C, oko 12 - 15 min.

POSLUZIVANJE
Kolac sjeci na deblje snite i posluziti sa kavom ili cajem.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

0 comments:

Post a Comment