Thursday, June 4, 2015

NAJFINI DESERT KOJI MOŽETE NAPRAVITI U OVE TOPLE DANE : ŠNENOKLE





Mekane i nježne kao oblačići...
SASTOJCI
1 l mlijeka
4 jaja
10 kašika šećera
pola vrećice pudinga od vanilije

 
PRIPREMA
Razdvojiti žumance i bjelance od četiri jajeta.
U žumance staviti četiri kašike šećera i pjenasto umutiti.
Bjelance umutiti u čvrst snijeg, pa, neprestano miješajući mikserom, postepeno dodati četiri kašike šećera.

 
Pola vrećice pudinga od vanilije dobro izmiješati sa dvije kašike šećera i 100 ml mlijeka.
Puding spojiti sa umućenim žumancetom.
900 ml mlijeka staviti da se kuha u što širu i što dublju šerpu.
Kada mlijeko prokuha, smanjiti temperaturu na najmanje, tako da mlijeko može kuhati, a da pri tome ne kipi.
Bjelance vaditi kašikom i stavljati u mlijeko.
Nakon deset do dvadeset sekundi, bjelance okrenuti šupljikavom kašikom, pa ih nakon par sekundi vaditi u posudu.
Kada je bjelance potrošeno, skloniti mlijeko sa ringle i dodati mu puding.
Mlijeko kuhati dvije, tri minute i preliti ga preko bjelanaca.

Posluživanje
Služiti rashlađeno.

Izvor:  www.coolinarika.com

0 comments:

Post a Comment