Vec sam pravila cokoladne torte, gdje se smjenjuju sloj za slojem cokoladnog ganache i mousse ali ova torta je zaista nesto posebno. Ni u jedan sloj ne ide secer, osim u donju koru, samo cokolada sa vrhnjem i nekim dodatkom koji joj odredjuje okus.
SASTOJCI
BROWNUE KORA
100 gr brasna
60 gr kakaa
1/2 najmanje kasikice soli
1/2 najmanje kasikice praska za pecivo
120 gr putera
220 gr secera
2 jaja
1 vanilin secer
ČOKOLADNI MOUSSE
250 gr cokolade za kuhanje
415 ml vrhnja za kuhanje
prstohvat soli
2 male kasikice zelatine (1 kesica)
2 kasike vode
MOUSSE OD BIJELE ČOKOLADE I MALINA
250 gr bijele cokolade
415 ml vrhnja za kuhanje
pola male soljice pirea od malina
1 casa cijelih malina
2 male kasikice ili kesica zelatine
2 kasike vode
nekoliko kapi roze boje za hranu
MOUSSE OD BIJELE ČOKOLADE, MEDA U VANILIJE
250 gr bijele cokolade
415 gr vrhnja za kuhanje
4 kasike meda
2 male kasikice zelatine - 1 kesica
2 kasike vode
ČOKOLADNI GANACHE ZA PRELJEV
60 gr cokolade
115 gr vrhnja za kuhanje
za dekoraciju
maline i cokolada
PRIPREMA
Za brownie koru: Istopiti puter na ringli i dodati secer. Mijesati da se secer istopi, ali ne dopustiti da provri. Skinuti sa ringle i ostaviti da se ohladi. U ohladjenu masu dodavati jedno po jedno jaje mjesajuci da se fino sjedini sa masom. Dodati suhe sastojke i peci 20tak-25 minuta na 180 C u limu 20 koji smo namazali uljem i postavili papirom za pecenje. Ohladiti koru na resetki prije dodavanja sljedeceg sloja.
Za cokoladni mousse: Cokoladu i 1/3 vrhnja pomijesati te staviti u mikrovalnu u intervalima od 30 sekundi topiti. Dobro mijesati izmedju svakog intervala, dajuci vrijeme cokoladi da se otopi. Obicno treba oko 1 i po minut da se sve fino otopi. Rastopiti zelatinu u vodi, ostaviti koji minut, te otopiti je u mikrovanoj. Ne treba vise od 20 sekundi da se otopi. Dodati u mlak ganache. Ostaviti da se ohladi, te u ohladjenu masu dodati preostalo umuceno slatko vrhnje. Vrhnje ne mutiti predugo da se ne bi pretvorilo u puter. Staviti preko brownie i ostaviti u led dok ne pripremimo sljedeci sloj.
Dio malina staviti u food procesor i mutiti da dobijemo pire. Procijediti i na to dodati cokoladu i 1/3 slatkog vrhnja. Topiti u mikrovalnoj u intervalima od 30 sekundi, i nastaviti pripremu isto kao i cokoladnog mousse. Boja ovog moussa ne ispadne nesto posebno lijepa, pa dodajte nekoliko kapi roze boje za hranu da izgleda ljepse. U gotov mousse dodati preostale maline i masu izliti preko cokoladnog moussa. Ostaviti u led dok pripremamo sljedeci sloj.
Za mousse od vanile i meda: Bijelu cokoladu preliti 1/3 vrhnja za kuhanje i medom. Staviti u mikrovalnu u intervalima od 30 sekundi, daljna izrada je ista kao i kod prethodnog moussa od cokoalde i malina.
Za ganache: Vrhnje ugrijati do vrenja na ringli, dodati cokoladu i mijesati da se rastopi. Sacekati da se masa malo stisne prije nego je prelijemo preko torte. Ukrasiti odmah i ostaviti da odstoji bar 4 sata prije upotrebe.
Prije upotrebe kolac treba izvaditi iz frizidera bar 15 minuta da se malo otpusti i ljepse se reze. Ja ovaj put nisam bas sacekala tako da rez nije bas najcistiji.
http://www.coolinarika.com/
Monday, May 25, 2015
PETOSTRUKO COKOLADNO ZADOVOLJSTVO! TORTA JE FANTASTICNA, LAGANA ZA IZRADU A VEOMA BOGATA I IZDASNA.
4:48 PM
No comments
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment